Door op 3 september 2015

Een dag op de zorgboerderij

Woensdag 5 augustus heb ik een dagje meegelopen op zorgboerderij Boerenblij. Boerenblij biedt dagopvang aan dementerende mensen die nog zelfstandig wonen. Het heeft een tweeërlei doel: een zinvolle dagbesteding bieden aan de gast en het ontlasten van de mantelzorger.

Boerenblij is gevestigd in onze buurgemeente de Fryske Marren, maar er komen veel gasten uit Heerenveen.
Ik trof het deze dag, want het weer was stalend, dus we konden veel buiten zijn. Ik word warm ontvangen en kijk mijn ogen uit in deze prachtig verbouwde boerderij. De “wall of fame” trekt mijn aandacht: foto’s van gasten toen ze nog aanzienlijk jonger waren. Erg mooi en functioneel!

Om ongeveer 10 uur zijn alle, ongeveer 15, gasten gearriveerd en kan het koffieritueel beginnen. Tijdens de koffie wordt de krant doorgenomen. Dit is bedoeld om mensen “bij de tijd” te houden, vaak worden mensen die dementeren erg onverschillig over wat er in hun omgeving en in de wereld gebeurt. Gasten mogen ook zelf inbrengen wat ze opgevallen is in de krant of mogen ook iets anders vertellen wat ze bezighoudt. Wanneer er iets verteld wordt, roept dat vaak weer herinneringen op bij anderen. Dit alles gaat in een heel rustig tempo. Dat tempo is iets wat erg opvalt gedurende de dag. Het gaat heel langzaam waardoor iedereen de tijd krijgt om mee te komen.

Na de koffie worden de “taken” verdeeld. Er wordt gewandeld, gefietst op de duofiets, de was moet afgehaald en opgevouwen worden en er moet in de tuin gewerkt worden. De wortels en de tuinbonen moeten eruit, die komen de volgende dagen op het menu. Ik ga eerst wandelen met een groepje en onderweg keuvelen we gezellig. Bij terugkomst is er een rustmoment met wat drinken en fruit. We zitten dan in een prachtige overkapping waar we een mooi uitzicht hebben over de landerijen. Als iedereen zit wordt er een geheugenspel gedaan. Deze keer ging het over bekende Nederlanders en het viel op dat men goed op de hoogte was. Het voorafje, de soep, wordt ook buiten gegeten.

Na de soep worden de volgende taken weer verdeeld en ga ik wortels plukken met twee gasten. De ene haalt ze eruit, de ander haalt het loof eraf en doet de wortels in de emmer. Dan gaat de bel voor het eten, dit vindt altijd binnen plaats. Vandaag staan de bietjes uit de eigen tuin op het menu. Er wordt flink gesmuld en het toetje van ijs gaat er goed in. Na de maaltijd worden de volgende taken weer verdeeld, hulp bij de afwas, tafels afnemen, even in de rust, was opvouwen etc. Een van de vaste krachten maakt een persoonlijk verslag van iedere gast. Dit komt in het eigen dagboek, zodat anderen de dag kunnen bespreken met de gast.

Om ongeveer half 4 ga ik weer huiswaarts na een leuk gesprek met de enthousiaste beheerders Cassy en haar partner. Ik vond het erg waardevol om eens een dag mee te lopen in deze prachtige voorziening. Ik heb kunnen ervaren hoe gasten met respect behandeld worden en hoe men het activeren aanpakt. De sfeer is erg fijn, dit zou ik iedere oudere gunnen!