Door op 24 april 2016

Met de kont aangekeken

Zo luidt de titel van het nieuwe boek van Gerard Popkema. Dit boek gaat over het Friese dorp Jubbega. Jubbega ligt niet gek ver van Katlijk, het dorp waar ik groot ben geworden. Ik ken Jubbega goed en heb er bijzondere herinneringen aan. Vanuit de korfbaltijd en persoonlijke contacten met Jubbegasters. Oprecht en zichzelf!

Het boek gaat over de worsteling van Jubbegasters die tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw nog in holen en keten woonden. Vlakbij een gemeenschap die niets met hen te maken wilde hebben. Inmiddels is Jubbega een welvarend dorp, waarin de bevolking in goede harmonie samenleeft. Het boekt beschrijft die ontwikkeling. Interviews met ooggetuigen en personen uit de politiek, maatschappelijk werk en het onderwijs schetsen een beeld van het leven van de mensen in het Jubbega van nu. Een boek dat tot nadenken stemt. Over de wijze waarop met kansarme groepen werd omgegaan. Geschiedenis, maar helaas nog altijd werkelijkheid in onze huidige tijd.

Zondag mocht ik het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst nemen. Dat vond ik eervol. Het is mooi dat het verhaal van deze mensen is vastgelegd. In mijn herinnering waren ze al opgeslagen: als stoere en sterke mensen ! Een puur volk. Ze waren in de ogen van veel mensen ‘anders’, ik vind dat mooi! ‘Anders’ mag nooit zijn ‘minder’.

N.B. Gerard Popkema (1958) schreef Met de kont aangekeken naar aanleiding van een persoonlijke zoektocht naar zijn voorouders in Friesland. Hij woont in Westervoort, waar ook zijn uitgeverij Moosmedia is gevestigd. Eerder schreef hij de boeken Vrolijk vijftig en Rondje tijd.