Door op 12 november 2015

Werkstress

Komende week is de Week van de Werkstress. In de Tweede Kamer wordt daar extra aandacht aan besteed: nieuwsbrieven met tips, suggesties, films en feiten. In de Kamer wordt sowieso het gehele jaar veel aandacht besteed aan stresspreventie. Aandacht voor kwesties die goed zijn voor je duurzame inzetbaarheid.

Zoals gezond eten en bewegen, blijken te leiden tot minder verzuim en geven meer energie op het werk en in je priveleven. En het is goed als je in je werk ruimte hebt voor eigen verantwoordelijkheid, vakmanschap en eigen ideeën. Als je het prettig hebt met collega’s. Nou dat heb ik allemaal wel!! Hoewel het Binnenhof een bijzondere pittige omgeving is en je best stevig in je schoenen moet staan.

Gelukkig ben ik zo gebakken dat ik heel stevig op de grond sta (volgens de algemene opinie). En zoals waarschijnlijk veel mensen, ben ik niet zo bezig en niet zo zorgvuldig met de ‘niet-stress’-regels. We hebben hier in de Tweede Kamer regelmatig hele lange dagen en zitten dan urenlang ‘in de blauwe stoelen’. Op zulke dagen beweeg ik dus zo-goed-als-niet. En op deze lange Kamer-dagen schuif ik best vaak tussen de bedrijven door snel een ‘hap’ naar binnen.. Wel een gezonde hap, maar volgens de niet-stress-regels vaak te snel, te gehaast.

Had het goede voornemen om voor mijn gezondheid naar de Pilatus (gymnastiek) lessen te gaan. Vroeg op de (donderdag) ochtenden.
Nou, ik ben dit seizoen precies 1 keer geweest. En buiten wandelen, of even langs zee wandelen om het hoofd leeg te maken deed ik ook precies 1 keer dit jaar. Er is immers tussen de officiële afspraken door ook altijd wel wat te doen hier op het Binnenhof.

Is mijn onzorgvuldigheid onverstandig? Tsja, dat denk ik wel. En ik denk echt vaak dat ik geen tijd heb voor dit soort zaken, en heimelijk vind ik ze dan, als het om mijzelf gaat, niet zo heel belangrijk. Komende week ga ik weer eens mijn best doen. Wel naar de Pilatusles, en ga proberen wat bewuster te bewegen en met aandacht te eten. ‘Mindfull’ zeg maar!!! Al hoop ik dat mijn medewerkster – naast het werk in de Kamer ook yogadocente – mij niet de hele komende week aan mijn voornemen gaat herinneren, want daar krijg ik dan weer stress van!!