We kunnen pas van een gezond Heerenveen spreken als we geluk op de eerste plaats zetten. Gezondheid en welzijn zijn immers niet vanzelfsprekend, daar moeten we wel wat voor doen.
Het gaat goed met veel Nederlanders en dat is gelukkig ook zo in Heerenveen. Maar dat het goed gaat geldt niet voor iedereen. Al jaren zijn er groepen kwetsbare inwoners die achterblijven. Voor deze mensen wordt het steeds moeilijker om een fijn huis en goed werk te vinden, hun levensverwachting en gezondheid lopen achter, zij kampen met onderwijsachterstanden en doen minder vaak mee aan politiek en cultuur. De coronacrisis heeft deze problemen nog eens verscherpt.
Deze groeiende ongelijkheid drukt bij individuele inwoners die hiermee kampen een zwaar stempel op de kwaliteit van leven. Zij mogen rekenen op onze ondersteuning gericht op bestaanszekerheid, gelijke kansen en een gezond leven.
Maar ook voor de samenleving als geheel zijn de gevolgen niet mis. Het vertrouwen en de maatschappelijke samenhang in onze samenleving neemt af door de kloof die is ontstaan. Daarom willen wij investeren in sociale samenhang. Door het vertrouwen in onze gemeente te vergroten en door verbinding te zoeken met mensen die zich afwenden van de samenleving. Wij willen dat iedereen gewoon meedoet in Heerenveen en zich van waarde voelt. We vinden dat geen individueel probleem, maar een gezamenlijke opdracht in het belang van een bloeiend Heerenveen.
2.1 Herstel van vertrouwen
Voor de PvdA is het belangrijk dat inwoners en overheid gelijkwaardig en vanuit vertrouwen met elkaar omgaan. Dat iedereen die wil mee kan doen en dat belangen van al onze inwoners worden behartigd en verdedigd. In de raad, maar ook daarbuiten. Inwonersparticipatie is belangrijk. Inwoners weten vaak zelf het beste wat er in hun eigen omgeving speelt en welke oplossingen er mogelijk zijn. De gemeente is daarom toegankelijk en benaderbaar voor al onze inwoners. Ook en misschien wel juist in het sociaal domein moet er sprake zijn van een gelijkwaardige relatie en vertrouwen.
2.1 Onze keuzes
• De gemeente werkt actief aan verbinding en vertrouwen door de wijk in te gaan en met inwoners te spreken.
• Iedereen moet betrokken kunnen zijn bij wat er in zijn of haar omgeving gebeurt. Daarom zorgen we ervoor dat iedereen de gelegenheid heeft om mee te praten.
• We zetten ervaringsdeskundigen in en nemen hun aanbevelingen mee bij het verbeteren van de uitvoer van gemeentelijke taken.
• Uitkeringsgerechtigden en mensen met zorgvragen hebben recht op een benadering vanuit vertrouwen.
• Inwoners mogen niet langer verdwalen tussen uitvoeringsinstanties. Daarom kunnen zij dichtbij een beroep doen op onafhankelijke ondersteuning om de weg te vinden en hun recht te halen.
• We zorgen als gemeente voor betrokken en snelle hulp op maat aan de slachtoffers van de Toeslagenaffaire.