30 november 2021

Door waarden gedreven, benaderbaar voor iedereen

   

Afgelopen zaterdag presenteerde het centrum voor lokaal bestuur van de PvdA (het CLB) een onderzoeksrapport over het wethouderssocialisme. Het rapport draagt de titel: “Op de schouders van reuzen”. In de periode 2018 – 2022 heeft de PvdA ruim 110 wethouders gehad in verschillende colleges in het land. Zij bouwen voort op een lange traditie. Van Wibaut, De Miranda, Drees en Schaefer. Allen reuzen die resultaten boekten, of het nu ging om woningbouw, de armoederegelingen of nutsvoorzieningen. Zij maakten dingen, die eerder ondenkbaar of onhaalbaar leken, mogelijk voor de gewone man.
Dingen mogelijk maken. Het is ook de drijfveer van wethouder Jelle Zoetendal in Heerenveen. Hij is een van de geïnterviewden voor het rapport van het CLB. “Je bent natuurlijk in de waan van de dag niet altijd bewust van hoe je de dingen doet. Veel gaat vanzelf, of doe je vaak onbewust vanuit waarden gedreven.” aldus Jelle Zoetendal. Hij vervolgt: “Ik ben er best trots op dat ik in het boek sta, en tegelijkertijd ben ik ook gewoon Jelle. Ik doe wat ik doe om dingen voor elkaar te krijgen en ben daarbij benaderbaar voor iedereen”.
Dat is ook de rode draad uit het rapport. De PvdA wethouders geven aan: je idealen zijn je drijfveren, je handelen is praktisch, de betrokkenheid bij mensen is groot en het systeem is dienend. Om het goede te kunnen doen kleur je als het nodig is buiten de lijntjes. Moed, volhardendheid en uithoudingsvermogen zijn essentiële eigenschappen waarover je als wethouder van nu moet beschikken. En met Jelle Zoetendal heeft de PvdA Heerenveen die eigenschappen zeker in huis.