Gewoan Lilianne

15 april 2022

Afgelopen campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam Lilianne Ploumen op bezoek in Heerenveen. Een bezoek met een sober karakter, want de oorlog in Oekraïne was net uitgebroken en kamerleden waren daarom terughoudend in het campagnevoeren.

Ik liep met haar door de de wijk De Greiden. We hadden het samen over lokale thema’s als de woningbouwopgave, het teruglopen van voorzieningenniveau in de buitengebieden en de rol van de (nieuwe) overheid. Ook hadden we het over het gebrek aan begrip van de huidige regering van VVD, CDA, D66 en CU voor de financiële problemen van gemeenten.

Bijvoorbeeld als het gaat om jeugdzorg, verduurzaming en veiligheid en handhaving. Het was een mooi gesprek en beide stelden we vast dat een andere koers naar een sterke overheid, een aanpak waarin de gemeente regie neemt, waarin de inwoners centraal staan en waarin middelen van het Rijk voldoende zijn om gedecentraliseerde taken uit te voeren het PvdA Heerenveen geluid zoals we dat beschreven in ons verkiezingsprogramma “Een bloeiend Heerenveen” een sterk inhoudelijk verhaal van hoop, toekomst en visie was. Dat moest wel aanspreken in een tijd waarin we terugkwamen van een Coronacrisis en zomaar onverwacht in een nieuwe geopolitieke crisis doorgingen.

We kwamen bij een deur waar een meneer in ochtendjas de deur open deed. Net van bed, na een nachtdienst in de zorg. “Hey een bekend gezicht, U had ik niet verwacht” zei hij tegen Lilianne. Ze kregen een geanimeerd gesprek. Over zijn komst naar Heerenveen, over zijn vragen over de Oekraïne aanpak, over de Partij van de Arbeid (PvdA). En tot slot pleitte Lilianne voor een stem op: Gewoan Jelle. Met een mooie Maastrichtse tongval. En toegegeven, ik bloosde wel even. Het lukte haar in ieder geval kleur op mijn wangen te krijgen.

Ons verhaal is aangeslagen en we hebben in Heerenveen een geweldige verkiezingsuitslag gehaald. Met een groei in zetelaantal en met afstand de grootste partij van Heerenveen.

Totaal onverwacht voor mij trekt Lilianne zich nu terug uit de actieve politiek. Met veel respect voor haar besluit lees ik haar motivering. Misschien niet de leider zoals je die op andere plekken ziet, of die nu voor de partij helpend zou zijn om kleur op de wangen te krijgen. Maar wel een fijn mens, een aardige vrouw met humor en vooral een PvdA-er. Het gaat je goed, ik hoop dat je je blijft inzetten voor onze mooie partij. Ooit, ergens, op een mooie passende plek.

En blijf vooral gewoan Lilianne.