Is het Noorden weer het bokje?

19 januari 2022

In de LC . . . . TE GAST

OP DINSDAG 18 JANUARI legde het Kabinet Rutte van VVD, D66, CDA en CU de regeringsverklaring af in de Tweede Kamer. De plannen van het kabinet zijn op veel onderdelen nog niet erg concreet. Kansen dus ook voor de Tweede Kamer om nog aan te vullen of bij te sturen.
Vanuit Heerenveen een paar zaken waar wij graag een aanpassing zouden zien:

IN HET ONDERWIJS, de zorg en bij overheidsdiensten is al jaren sprake van een oplopend tekort aan personeel. Alleen al in de zorg en welzijn verwachten we in Noord-Nederland een tekort van 20.000 werknemers binnen nu en acht jaar. In Heerenveen worden de grootste personeelstekorten verwacht, ongeveer 15% in 2030. Dat is het dubbele van het landelijk tekort.

EEN SIGAAR UIT EIGEN DOOS

Wat ons betreft vraagt een ambitie om in te zetten op brede welvaart in Fryslân een extra inzet van extra vakmensen. Dat betekent dat het Rijk zal moeten inzetten op goede arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en voldoende collega’s (minder werkdruk). We vragen de Tweede Kamer aandacht te schenken voor het ondersteunen van het Noorden bij het opvangen van het toekomstige tekort aan vakmensen.

HET KABINET van VVD, D66, CDA en CU stelt voor € 350 miljoen op verpleeghuiszorg en € 500 miljoen op de jeugdzorg te bezuinigen. De gemeente Heerenveen telt 6 verpleeghuizen met plaats voor ruim 800 van onze inwoners. De komende jaren neemt het aantal ouderen in onze gemeente toe. Wij zien ook dat het nodig is met de uitgaven een grotere groep te bedienen. Maar hier dan ook nog zoveel op bezuinigen lijkt ons onhaalbaar zonder verlies van kwaliteit van leven voor onze inwoners.
De bezuiniging op de jeugdzorg raakt de kwetsbare jongeren in onze gemeente direct. Bovendien gaat het in tegen de gemaakte afspraken tussen Rijk en gemeenten. Laat deze groep niet in de kou staan!

OOK IN HEERENVEEN staat de woningmarkt onder druk en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Helemaal wanneer de druk vanuit de grotere steden en randstad zich verplaatst naar de regio. Het recht voor huurders om hun corporatiewoning te kunnen kopen is een slecht idee. Het kan niet de bedoeling zijn betaalbare huurwoningen aan de woningvoorraad te onttrekken. Uit het verleden weten we dat het recht op koop leidt tot versnelde afbraak van de sociale woningbouw. Het geld voor de bouwimpuls waar het Kabinet mee pronkt blijkt te zijn weggehaald bij de gemeenten, een sigaar uit eigen doos dus.

We rekenen er op dat de Kamer met geld komt om de woningmarkt ook bij ons echt aan te kunnen pakken.
We wensen alle partijen, coalitie en (vooral) oppositie, veel wijsheid en hopen op verstandige bijsturing.

Jelle Zoetendal, wethouder in Heerenveen en lijsttrekker PvdA Heerenveen
Jan Elsinga voorzitter Lokaal netwerk FNV Heerenveen-Opsterland, kandidaat raadslid PvdA Heerenveen