11 maart 2021

Scherper links profiel maakt Friese PvdA’ers enthousiast (bron: Het Friesch Dagblad)

Bron: Het Friesch Dagblad – Jan Ybema
Niet bezuinigen, maar investeren leidt de weg uit de coronacrisis, stellen de Friese PvdA-kandidaat-Kamerleden Habtamu de Hoop en Christa Oosterbaan. ,,Juist in de regio. Daar profiteert heel Nederland van.”

Easterein/West-Terschelling Alleen de sociaaldemocratie kan echt zorgen voor kansengelijkheid en solidariteit, daarover zijn raadslid in Súdwest-Fryslân Habtamu de Hoop (22, plek 8) uit Easterein en Terschellinger fractievoorzitter Christa Oosterbaan (44, plek 19) het eens. Maar waar Oosterbaan ,,echt uit een rood nest” komt, was het voor De Hoop meer een zoektocht. Hij is een boerenzoon van VVD-stemmende ouders. ,,Se stimme yntusken wol PvdA, hear!”

De Hoop: ,,It kantelpunt wie foar my de flechtlingekrisis. Ik bin sels adoptearre en ik wit wat foar ferskil in bytsje gelok meitsje kin. Foar de debatklup op skoalle skreau ik der in speech oer. In kursus fan PvdA-Europarlemintariër Kati Piri oer de so-sjaaldemokrasy pakte my sa dat ik wist: dit is de partij dêr’t ik thús hear.”

Nadat hij stopte als presentator van het Klokhuis om zich meer op het raadswerk te kunnen storten, begon De Hoop daarnaast een opleiding bestuurskunde aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Oosterbaan volgde de Hogere Zeevaartschool en werkte in de scheepvaart en bij Oerol.

Het PvdA-programma is opvallend links. Waarom is dat?
Oosterbaan: ,,We hebben als PvdA al vaak sorry gezegd dat sommige bezuinigingen van na de vorige crisis te hard zijn aangekomen. Nu is het echt tijd om de sociale werkvoorziening in ere te herstellen, het leenstelsel voor studenten weer te vervangen voor een basisbeurs en vier miljard euro extra in het gemeentefonds te stoppen, zodat gemeenten hun inwoners fatsoenlijke zorg en goede voorzieningen kunnen bieden. Ook moeten er door de overheid betaalde basisbanen komen, zodat iedereen meedoet in de samenleving. In een rijk land als Nederland moet dat echt kunnen.”

De Hoop: ,,Foar jongerein wolle wy it minimumlean yn stappen ferheegje nei 14 euro de oere. En de hieren yn de frije sektor moatte reguleard wurde, want dy rinne fierste heech op. Húskemelkers wurde no stjonkend ryk oer de rêgen fan jongeren mei fleksbaantsjes dêr’t se fierste min mei fertsjinje. Yn in plan fan jonge PvdA-kandidaten dat wy dizze wike presinteard ha, komt der in fergeze ‘huurcheck’ foar jongeren. Dat se maklik neigean kinne oft se tefolle hier betelje.”

De PvdA zet het sociale profiel voorop, maar wil tegelijk vergroenen. Gaat dat wel samen?
Oosterbaan: ,,Ik maak me wel zorgen over energiearmoede: warmtepompen en zonnepanelen zijn hartstikke belangrijk, maar veel mensen kunnen zich de investering niet veroorloven. Terwijl juist zij de besparing die het op termijn oplevert zo nodig hebben. Dus zoals de overheid vroeger het gasnet heeft aangelegd, heeft ze nu een taak om iedereen mee te nemen in de energietransitie. Met energiecoaches bijvoorbeeld, die in de wijken bewoners begeleiden om slimme keuzes te maken en de subsidiepotjes te vinden.

De Hoop: ,,Je kinne net grien dwaan as je read steane. Mei de opbringst fan in CO2-belesting foar grutte útstjitters as Tata Steel en Shell kinne wy minsken bystean om dy griene stappen te setten.”

Momenteel staan discussies rond diversiteit, feminisme en racisme aardig op de voorgrond. In hoeverre zien jullie daar – als vrouw en als man met Ethiopische roots – een rol voor jullie zelf weggelegd?
De Hoop: ,,Ik bin gewoan in Fryske jonge, al kom ik út Addis Abeba. As ik troch myn achtergrûn in ferbinende rol spylje kin yn it diversiteitsdebat, dan doch ik dat graach. Mar it is net de reden dat ik yn de polityk sit. Ik spruts my wol as earste riedslid yn Fryslân út tsjin Swarte Pyt, mar ik wol my ynsette foar solidariteit en rjochtfeardigens yn brede sin.

Oosterbaan: ,,In de scheepvaart was ik vaak de enige vrouw aan boord, dus ik kan me inleven in vrouwen die in zo’n omgeving werken en harder hun best moeten doen om gezien te worden. Maar net als Habtamu wil ik mezelf niet reduceren tot één identiteitskenmerk. Wel sta ik natuurlijk vierkant achter onze campagne om vrouwen en mannen met dezelfde ervaring, gelijk te belonen voor gelijk werk. Dat gaat onbewust nog steeds mis. Daarom vinden we dat de werkgever moet kunnen aantonen dat er gelijk beloond wordt. Want op de werkvloer praten over salaris is bijna een groter taboe dan praten over seks.

Wat willen jullie bereiken voor Fryslân?
Oosterbaan: ,,De PvdA wil honderd miljoen euro besteden om de Wadden mooi, maar ook leefbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden. We hebben dezelfde problemen als op het vasteland, maar het is duurder om ze op te lossen. Een eiland is nu eenmaal minder snel bereikbaar en veel grond is ofwel natuur, ofwel onbetaalbaar, waardoor sociale woningbouw vrijwel onmogelijk is.”

De Hoop: ,,Foar Fryslân is de Lelyline belangryk, mar fan de 100.000 huzen dy’t wy bouwe wolle, moatte der ek moai wat yn Fryslân komme. Dan kin wenjen wer foar elkenien betelber wurde. In oar ding is dat wy pleitsje foar in lêsoffinsyf tsjin ‘laaggeletterdheid’, want ek yn Fryslân binne noch in protte minsken dy’t digitaal of mei lêzen en skriuwen, net goed út ’e fuotten kinne.”

Waarom is het eigenlijk belangrijk dat er Friezen in de Tweede Kamer komen?
Oosterbaan: ,,Het is zo frustrerend dat er uit de regio altijd eerst brandbrieven moeten komen voordat een probleem doordringt in Den Haag. Wij kunnen helpen om die kloof tussen Randstad en regio te overbruggen. Je zit er voor heel Nederland, maar je loopt toch net een stapje harder voor Fryslân en de Wadden.”

De Hoop: ,,It Noarden kriget de lêsten fan gas- en sâltwinning, mar mei de baten binne wy as lêste oan bar. Gjin wûnder dat minsken teloarsteld reitsje. De oare kant is dat ik politisy en bestjoerders út De Haach sjen litte wol wat der allegear yn Fryslân gebeurt. De doarpskoöperaasjes, de transysje yn ‘e lânbou: feroaringen begjinne altyd yn it Noarden.”