27 maart 2024

Solidariteit staat bij ons voorop

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen, nu twee jaar geleden, is het grootste deel uit ons verkiezingsprogramma uitgevoerd. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Een paar voorbeelden. Er worden veel nieuwe, betaalbare woningen gebouwd. Het centrum van Heerenveen wordt vernieuwd, er wordt gekeken naar een geschikte plaats voor een nieuw te bouwen AZC voor de opvang van vluchtelingen. Daarnaast is er op het gebied van duurzaamheid veel in werking gezet.
Wel vinden we het erg jammer dat de gemeente fors moet bezuinigen. Zo fors zelfs, dat er gesneden moet worden in het sociaal domein. Dat gaat ons als fractie natuurlijk zeer aan het hart. We blijvend voortdurend zorgvuldig kijken naar de mogelijkheden om zoveel mogelijk mensen te kunnen blijven helpen. Bijvoorbeeld door scherper in te kopen, of een deel van het maatschappelijk werk zelf uit te voeren. Op deze manier hopen we de bezuinigingen goed door te kunnen voeren, zodat zo weinig mogelijk mensen er iets van merken.

Als PvdA-fractie willen we mensen die vluchten uit hun land van herkomst vanwege oorlog, geweld of onderdrukking een veilige plek bieden. Die solidariteit staat bij ons voorop. Wel vinden wij het belangrijk dat de vluchtelingen worden betrokken in de samenleving, door meerdere kleinere AZC’s te bouwen in plaats van één groot AZC in Heerenveen. Dat voorstel wordt nu door het college verder uitgewerkt. Nog voor de zomer hopen we hopen we duidelijkheid te krijgen over de AZC-locaties in de gemeente Heerenveen. Want dat de nood groot is blijkt wel uit de problematische situatie in Ter Apel. Wij willen dan ook dat er tempo wordt gemaakt, zodat we zo snel mogelijk de vluchtelingen kunnen opvangen.

Op de algemene ledenvergadering, de ALV, in mei zullen we een en ander nader toelichten. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben dan staan we daar altijd voor open.

Wanda Ottens
fractievoorzitter PvdA Heerenveen