Door Jan Julius Buwalda op 12 december 2020

Sport en bewegen belangrijk

Uit onderzoek is gebleken dat sport en bewegen gezond is, het zelfvertrouwen geeft en helpt tegen eenzaamheid en het versterkt het mentale welzijn. Dat weten we. Zo blijven bijvoorbeeld oudere mensen sociaal actief, worden jongeren geactiveerd en leren mensen die gebruikmaken van de participatiewet dankzij sport en bewegen allerlei nieuwe vaardigheden die hen helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Re-integreren, sport en bewegen is een punt dat mij als PvdA raadslid in Heerenveen bezighoudt. Zeker tentijde waarin het uitvoeringsplan werk, in het kader van de kadernota sociaal domein, wordt besproken in onze gemeenteraad. Een thema dat altijd onder hoge druk staat en nog meer in de huidige corona tijd.

Corona slaat hard toe bij mensen die het toch al moeilijk hebben en ook de flexwerkers en de horeca worden hard geraakt. Om dit mentaal en fysiek aan te kunnen en te doorbreken is sport en bewegen het beste middel. Hier is geen direct wetenschappelijk bewijs voor, maar er zijn wel genoeg praktijkervaringen zoals bij voetbalclub sc Heerenveen. Hier zijn meer dan de helft van de deelnemers aan een re-integratietraject uitgestroomd naar een baan dan wel werkervaringsplek. Hieruit blijkt wel dat sport en bewegen werkt voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. “Ik leef dus ik sport en beweeg. Gebruik het bewegen en het sporten als medicijn en zet een klacht om naar kracht. Drie tot vier keer in de week bewegen tot dat je zweet betekent meer weerstand en een heerlijk gevoel”, aldus eco-coach Tjalling van den Berg die volledig achter het principe van sport en bewegen staat.

Cijfers laten zien dat het aantal mensen dat in de participatiewet komen in Heerenveen groeiende is. Dit is zorgelijk. De inwoners die in deze situatie komen moeten het vertrouwen houden en geactiveerd worden voor een snelle uitstroom naar een nieuwe baan die zoveel meer geeft dan alleen werk. Hierbij is luisteren en in gesprek gaan om op maat te kunnen leveren essentieel.

Dit is dan ook de reden dat wij, tijdens de laatste raadsvergadering in Heerenveen, een motie hebben ingediend om re-integratietrajecten te combineren met sport en bewegen. Ik ben, samen met mijn collega’s van de Heerenveense PvdA fractie, blij dat de motie stimuleren van werkzoekenden aan re-integratietrajecten waar sport en bewegen onderdeel van is, is aangenomen. Blijf sporten en bewegen, luisteren en geef aandacht aan mensen die dat nodig hebben.

Jan Julius Buwalda
Raadslid PvdA Heerenveen

Jan Julius Buwalda

Jan Julius Buwalda

Jan Julius Buwalda Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? Mijn naam is Jan Julius Buwalda, ik ben 40 jaar, heb 5 prachtige oomzeggers en woon samen met mijn vriend Jasper in Heerenveen-Noord. In het dagelijks leven ben ik verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en organisatie van het domein gezondheid &

Meer over Jan Julius Buwalda