30 maart 2014

Nieuwe verordening winkeltijden vastgesteld

In de raadsvergadering van maandag 24 maart is de nieuwe verordening winkeltijden vastgesteld. Door deze verordening mogen winkels in de gemeente Heerenveen vaker open op zondag.
Supermarkten, bouwmarkten en tuincentra mogen elke zondag open. Andere winkels mogen op de eerste zondag van de maand open. Daarnaast mogen winkels open op tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag.

In samenspraak met de ondernemersverenigingen HOV en VOAN (voormalige gemeente Boarnsterhim) heeft er een behoeftepeiling plaatsgevonden bij de plaatselijke ondernemers. Met uitzondering van de supermarkten, is de animo onder de reguliere MKB bedrijven beperkt. In deze groep speelt het “personeelsprobleem” / “werknemersbelang” het meest.

Volgens PvdA raadslid Frank Roosenburg is dit de kern van het verhaal. Bij een algehele openstelling zullen werknemers zich gedwongen voelen toch te moeten werken. De PvdA fractie in de gemeenteraad vindt dan ook dat wij niet moeten vergeten dat het vrije weekend door het socialisme zwaar is bevochten en dat dit niet te gemakzuchtig uit handen mag worden gegeven. Eenmaal weggegeven is het misschien een zware strijd om deze op een dag weer terug te winnen.

Wethouder Coby van der Laan verdedigde met ferme het collegevoorstel en gaf ook aan dat verruiming naar 16 koopzondagen al heel veel is.